Overhalla kommune > Overhalla før og nå > Historiske fotobaser > Eldre bygninger i Overhalla > Fagerheim

Navn eiendom: Fagerheim
Reg.nr.: 331 GNR/BNR: 44/3

Registrerte bygninger:

Type bygning: Bygningsnr.: Byggeår - periode: Bruk i dag: Objektnr.:
Bolighus - hovedbygning 186573587 Gjenoppbygd 1920 Bolighus 1744 - 7 - 90

Bilde 1:
Bilde 1
Bilde 2:
Bilde 2
Bilde 3:
(Bilde mangler)
Kart:
Kartutsnitt

Bygningsmiljø/historikk:

Bolighuset er gjenoppbygd av ei tidligere tømra husmannsstue som hadde stått på Engstadmoen under Engstad. Plassen lå ved landevegen, og lasskjørerne pleide å stoppe der for kvil og kaffeservering i stua. Plassen ble solgt i 1920, og stua ble revet og flytta til Ranemsletta. Der ble den gjenoppbygd som bolighus, med et nytt reisverkstilbygg der det ble kjøttbutikk.

Huset ble overtatt av besteforeldre til dagens eier i 1930. Bestefaren dreiv som smed, og han leide ei smie på Haugum. Det var mange som dreiv i skogen på den tida, og mesteparten av produksjonen var varer som ble laga på bestilling; som hestestøttinger, sleder og lignende. Å sko hester var en del av arbeidet for smeden, og han holdt også kurs i dette. Da det ble slutt med hestedrifta i skogen, ble det mindre smedarbeid. Etter den tida begynte han å ta på seg rørleggerarbeid og legge inn vatn i bolighusa.

Tidligere stod bygninga på Fagerheim nærmere vegen. Det ble støpt ny grunnmur med kjeller, og bygninga ble dratt hel over på denne på 1950-tallet. Mor til dagens eier bor i huset nå (2003). Hun og familien bygde seg eget hus på Hildrem (Sautergata) i 1957. Huset på Fagerheim ble ominnreda til blomsterforretning, som hun dreiv i over 20 år. Etter at hun ble alene, valgte hun å flytte tilbake til barndomsheimen da det ble ledig der. Innvendig har huset vært ombygd i flere omganger, både til boligformål og til butikklokaler. Huset er også utvendig restaurert. Vinduer er kopier av de originale.

Tidligere registrert på eiendommen (SEFRAK) / Tiltak / Planer:

[an error occurred while processing this directive]
Type bygning: Objektnr.: Status 2002: Tiltak/planer:

Åpne skjema for feilmelding Funnet feil eller mangler? Meld fra her!

Registrert av Kirsten Joveig Gartland 9. januar 2004.